Известие

Collapse
No announcement yet.

Моторче задна чистачка 156SW

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Моторче задна чистачка 156SW

Знам че темата е разисквана, прочетох каквото намерих, но не си отговорих на въпроса, затова ще го задам.

Вчера свалих да почистя моторчето, защото се бях сдобил с дефекта 'ленива задна чистачка' и какво се случи:

Свалих го, разглобих го, махнах зегерката и шайбата на остта и избих стеблото. Интересното е че излезе до някъде - имаше нещо което го спира да излезе съвсем - май една пластмаска която също играе ролята на уплътнение. Не я вадих, и така ми беше ОК. Почистих и раздвижих остта, гресирах я обилно и сглобих механизма. Като го включих - пъргаво се завъртя, но като стигна до една определена позиция започна нещо да църка в електронния блок - най-вероятно е реленцето.
    Гледах, мъчих, да не би да го сглобявам грешно, но не - то не може да се обърка, така е направено.
    Като стигне пластмасовото колело до момента в който подава контакт между двете крайни пластини и започва да църка - това май е момента когато трябва да обърне посоката, а не се случва.

Дайте идея какво да го чопля, че не ми се купува втора ръка в незнайно състояние, а моя е в прекрасно здраве, особено след профилактиката вчера.
    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Я дай някоя снимка да видим, щото обикновено посоката се обръща механично, а не електрически, ма точно такова не съм разглабял, та знам ли. ....
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
      Я дай някоя снимка да видим, щото обикновено посоката се обръща механично, а не електрически, ма точно такова не съм разглабял, та знам ли. ....
      Пффф, снимка сега няма как да дам, защото сглобих колата - не мога да карам с дупка отзад че превалява често.

Най общо - има едно пластмасово колело което предава движението между мотора и лостовия механизъм, на което на обратната страна има едни писти, които дават контакт между три пина. Като контакта между два от пиновете е почти за цялото продължение на движението на колелото, а контакта между първия и третия пин е само за кратко - тогава, когато няма контакт между първия и втория. На мен ми говори че това подава сигнал на релето да обърне посоката и да тръгне чистачката наобратно.

Comment

Моторчето си се върти само в една посока
        Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
        Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
        Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
          Моторчето си се върти само в една посока
          Като се замисля май е така...
          Явно третата писта е да изчаква там закъснението...
          Ще взема да го вържа да върти постоянно като се включи и толкоз, ебати електрониката.

Някой да няма скапана механика, а работещ електронен блок да се разберем...

Comment

Ако става от Lancia Kappa-комби ще помогна ...ако ли не ... колегите с 156-ци да помагат
            Alfa Romeo-156-Sportwagon-2.4JTD-150hP-2002

Comment

Снимка

Искате снимка-моля. Дано ви свърши работа.
              Attached Files
              Alfa Romeo 156 SW 122kW 2004 DISTINCTIVE
              Lancia Y 1,2 8V 60к.с. 2001g. - на щерката
              Skoda 100S-в пенсия и КлиоI,1,4 Energy-продадено Opel kadet 1,3 LS sedan 1989 44kW 4 скорости-по неволя-пръдливия Ханс-продаден 0878316296и 0893569553

Comment

Първоначално публикувано от angelovi69 Покажи съобщение
                Искате снимка-моля. Дано ви свърши работа.
                Като гледам снимката, моторчето си върти еднопосочно, а движението на "перото" си се обръща чисто механично(както и предполагах). Третата писта е за импулсния режим, а непрекъснатите, за постоянното движение. Ако разкачен от механиката моторът върти безпроблемно, проблемът най-вероятно си е чисто механичен. Колегата трябва да търси увреждания по механиката, водещи до задържане.
                Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                  Като гледам снимката, моторчето си върти еднопосочно, а движението на "перото" си се обръща чисто механично(както и предполагах). Третата писта е за импулсния режим, а непрекъснатите, за постоянното движение. Ако разкачен от механиката моторът върти безпроблемно, проблемът най-вероятно си е чисто механичен. Колегата трябва да търси увреждания по механиката, водещи до задържане.
                  Не е механично - църкането го има като се разкачи механизма и моторчето върти само червеното колело. Просто като стигне до контакта между двете крайни писти, където явно трябва да спре и да изчака периода за изчакване, откъм електронния блок се чува това църкане. Като извадя всички колела, моторчето си върти като дам контакт между две от перата (симулирам присъствието наколелото) , но когато подам контакт мецду други две, както прави колелото - пак започва да църка. Соред мен това е някакво реле. След известно ръчкане беше спряло да църка и направи няколко цикъла. После пак започна. Нещо повредих електрониката явно.

Comment

Working...
                  X